0

TTC diteruskan..

Posted by finie && eddie on 10/07/2015 04:38:00 PTG

Ok 9.hb september dtg appointment..kali ni dtg sorg sbb hubby xley cuti..xpelah bukan bt ape pn..aku dh reply cuti 1 hari..hari ni hujan maka lewat sampai..tp yg bestnya cpt je jmp doktor..bila jmp doktor tgk hari tu adalah hari ke 13 period . doktor sarankan bt hsg utk bext period..sedikit sedih tp redha kerana mungkin itulah yg terbaik. MO Dr.Low bagitau kalau xnk bt hsg pn blh tp dia xjanji bila buat iui xde problem sbb kite xdetect mslh terus bt iui..so aku ikutkan aje.. Dr Low bgtau bila period call pakar 5 then amik tarikh utk hsg.. 27hb September miss p dtg..maka cpt2 call pakar 5 utk amik tarikh hsg. Nasib baik hospital bp dah ade pakar utk ujian hsg.xperlu pergi hospital kluang. Tarikh ditetapkan 7.oktober nnt.

Hari ni adalah 7hb oktober hari dimana aku akan lakukan hsg..sebelum tu hsg adalah untuk kita melihat rahim dengan lebih jelas dan salur peranakan adalah normal atau sebaliknya. Tepat kul 8pagi dh gerak ke hospital. Amik surat dr pakar 5 then pergi ke unit pengimejan dan diagnosis. Tgu dlm 15 minit nama dipanggil. Tgalkan hubby kat luar jg beg. Masa masuk bilik tu kul 8,45 pg. Tgu nurse sediakan alatan. Sejuk gak tgk alat2 dan katil tu. Semua peralatan bru maka masih kekok utk digunakan oleh nurse dan doktor. Tgu sehingga kul 9 doktor datang terangkan kepada aku prosedur tu. Mulanya lega sebab hanya nurse dan doktor perempuan sahaja. Tidak lama kemudian dtg doktor lelaki untuk membantu doktor perempuan. Pukul 9.10 macam tu prosedur dilaksanakan. First mskkan sejenis alat untuk membuka laluan ke pintu rahim. 1st try alat tersebut patah. Terkejut gak aku, dan rasa agak sakit sbb alat tersebut besar dan dipaksa masuk. Percubaan kedua berjaya dilakukan. Terasa tidak selesa dan agak sakit. Kemudian doktor maklumkan akan masukkn tiub sehingga ke dalam rahim sebelum sejenis cecair disuntik untuk melihat pengalirannya. Bila doktor mskkn tiub itu terasa senak perut tp masih ditahan olehku..bila alat tersebut dikeluarkan tinggallah tiub sahaja. Masa tu dok minta dikepitkan kaki dan melunjur sahaja.doktor mula ambil scan sambil menyuntik cecair tersebut perlahan-lahan. Makin lama makin sakit dan terasa cecair mengalir keluar sedikit. Setelah itu doktor menyuntik sambil menarik tiub tersebut.senaknya terasa tp tidak kuat sangat, doktor pakar xray bagitau rahim cantik dan tiub pon normal..alhamdulillah. doktor nasihatkan jika berlaku pendarahan sila ke kecemasan segera. Selesai procedur dpt mc 1 hari. Balik dan bila dirumah sakitnya seperti sengugut yg teruk..disaat ini masih terasa sakitnya itu. Next appointment 2hb disember 2015.


|
0

Perjalanan TTC bermula Part 1

Posted by finie && eddie on 8/18/2015 09:58:00 PTG
Setelah sekian lama meninggalkan blog ini...in shaa allah kini ku kembali lagi.. kini kami mengambil keputusan untuk berttc secara istiqamah. Asalnya apabila 7.dec.2014 ku pergi hospital kerana masa tu terasa sudah tiba masanya untukku tahu apa masalah sebenar sehingga kini masih berdua..secara jujurnya kami terima keadaan kami masih belum dikurniakan permata hati, tp memandangkan umur semakin meningkat, maka kami rasa wajar untuk diteruskan usaha kami. Setelah diperiksa oleh doktor maka kami dapat tarikh temujanji pada 21.januari.2015 sebagai 1st appointments dgn pakar gynae. Hospital kerajaan biasalah kena tunggu giliran dan makanya kami yang tidak berapa berduit ni, maka redha sahaja.

21 januari 2015.
1st appointment, awal pagi dah sampai ke klinik..ramainya...rutin biasa timbang berat badan. Slps tu gi mkn dgn hubby sbb nombor lambat lagi..dari kul 9 sampai 11 bru la dipanggil.. doktor interview tentang latar belakang dan scan untuń∑ melihat samada jika adaendo atau pcos. Alhamdulillah tiada masalah dari segi itu. Maka doktor perlu buat ujian bagi sperma hubby. Tarikh bru untuk datang jumpa gynae ialah 13.05.2015. Sebelum tu kena hantar sperma hubby sblm temujanji kedua. Bincang2 dgn hubby bulan 3 hantar sperma..kan lmbt tkut nnt result xkeluar plak masa 2nd appointment tu.


13 mei 2015
2nd appointment,kul 8 pagi kena dtg. Sampai kul 8 tgk dh ramai org..letak kad dlm bakul n tunggu lagi..dh selepas tu amik berat badan lagi. Hati berdebar2 risau ,emikirkan result hubby. Opps lupa miss p datang masa bulan 2 tu, day 21 tu ade dtg amik darah. Maka tunggu dalam 1 jam, nama dipanggil.. ok doktor yg merawat adalah doktor pelatih. Di lihat result sperma hubby okey tiada masalah,tapi......result darahku menunjukkan pengeluaran telur yang sikit. Disebabkan aku tidak mempunyai aturan miss p yang tetap, doktor bekalkan dupasthon untuk menurunkan miss p jika tidak hadir bulan depan dan clomic untuk membantu mematangkan telur2 ku. Satu sikap doktor yang kurang senang disini adalah menguap bila bercakap dengan kami.muka hubby dh merah tahan geram, bila doktor pakar minta doktor pelatih tersebut untuk menulis ubat, muka blur dan hilang fokus. Ini sikap yang agak melampau bagi aku kerana dihadapan pesakit asyik menguap melebih 3 kali.. so skrg kena la balik tgu miss p datang bulan 6..harapnya..doktor bagitahu 6hb sepatutnya period jika tak petiod tunggu 8hb bru makan ubat. Tp disebabkab ada interview pada 17hb jun 2015, maka ku lewatkan makan dupasthon kepada 14hb jun bagi mengelakkan hari ke 8 jatuh pada hari interview. Oleh itu miss p hadir pada 26hb june dan aku start makan clomic pada 27hb jun. Ikutkan pengiraan aku tp nurse kt pakar 5 bgtau sepatutnya day ke 2 adalah 28hb., sedikit keliru disitu dan aku ikutkan sahaja. Sepatutnya TVS tak dilakukan pada bulan ramadhan tp disebabkan akuyang tidak tahu maka day 8 aku hadir untuk tcs scan. Pada hari ke 8 ni, aku ade 4 telur yang sedang membesar tp masih belum mencapai matang. Pada hari ke 10 aku datang ke pakar 5 dan skali lagi discan. Telur sudah cukup matang dan kami boleh bersama. Sepatutnya day 12 dan day 14 scan lagi tp doktor bgtau xperlu scan lg..sbb telur dah besar. Sewaktu berjumpa untuk scan tvs kedua ni, doktor sarankan agar ttc secara semulajadi, jika tak berjaya akan bertemu untuk sesi ke 3 iaitu 09.09.15. Doktor ada tanya telah buat hsg atau belum aku semestinya belum buat kerana aku tidak tahu.. maka doktor ckp tidak boleh proceed iui jika belum buat hsg. Maka 9.9.15 datang tengok dan ambil appointment untuk ujian hsg tersebut. Malangnya hsg tiada di hospital batu pahat dan perlu ke hospital kluang untuk ujian tersebut. Dan ianya perlu menumggu giliran atau kekosongam. Semoga dipermudahkan urusanku.. amin.






|
0

Syawal Telah Menjelma..

Posted by finie && eddie on 8/09/2014 12:57:00 PTG

Selamat Hari Raya buat semua….Raya tahun ini kami berdua tidak membeli baju raya.. Berjaya mengekang diri dari membeli memandangkan terdapat banyak baju yang baru dan jarang dipakai maka kami bernekad untuk tidak membeli. Tahun ini sepatutnya raya di Kelantan terlebih dahulu, tapi disebabkan makcik ada membuat majlis perkahwinan anaknya, maka kami menukar turn untuk beraya di Kedah terlebih dahulu.. Biasalah dirumah kedah tiada apa persiapan yang kami lakukan kerana kami selepas solat akan ke pusara Arwah Abah dan Mama. Kemudian terus bergerak ke kampong di Pendang untuk bertemu tok dan makcik serta pakcik. Macam biasalah kami berempat akan pulang dan menziarahi rumah saudara mara… dan soalan yang diterima oleh suamiku adalah dari seseorang yang rapat dengannya.. nak dikatakan soalan lebih kepada ayat penyata kot.
T : kiranya tak ada anaklah yea ang.
Syg: tersenyum sahaja..
Ya Allah begitu sekali terkeluar dari mulut seseorang yang lebih tua dari kita. Lupakah kepada Qada’ dan Qadar yang Allah tetapkan untuk setiap manusia. Diriku apa perasaannya bila syg bagitau tentang ini hanya mampu tersenyum. Seperti rakan lain yang mengalami situasi seperti diriku pasti akan merasa tidak ingin untuk pergi lagi kerumah tersebut tapi kami xmampu lakukan apa-apa maklumlah saudara terdekat. Doakanlah anak cucu dan saudara kita agar dikurniakan zuriat bukannya membuat pertanyaan sebegitu.
Kenapa kita selalu mempersoalkan kepada mereka yang mencuba untuk bersabar, bertabah menghadapi dugaan ini. Kenapa kita perlu untuk menambahkan lagi luka hati mereka. Kenapa tidak kita apabila memandang mereka dan mendoakan mereka moga dikurniakan rezeki dan zuriat daripada kita mempersoalkan perkara yang memang kita ketahui bahawa mereka tidak mampu untuk menjawabnya.

Bersambung  yea…

|

-kami dah bertunang-

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

Kami Dah Bersatu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Abah birthday...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

umi birthday

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Copyright © 2009 Sesuci Kasih Shafdi